9 hasznos koktéleszköz mixer tanfolyamon

1988-at írunk, a mozikban ebben az évben debütál Tom Cruise főszereplésével a Coctail/Koktél című film. Az alkotásban megismerkedhetünk egy frissen leszerelt fiatal srác életével, aki először csak kényszerből, majd az idő előrehaladtával már önként vállalva áll a bárpúlt mögé, hogy tökéletes trükkjeivel, és sármjával elbűvölje a nézőket, valamint filmbéli hölgy partnereit.

Magyarországon, ebben az időszakban, viszonylag kevés figyelem terelődik mind a filmre, mind pedig  a mixerként dolgozókra. A mixer kultúra meghonosodása, csak jóval később, már bőven a rendszerváltást követően jelentkezik itthon.

A különböző hazai városokban is ki-kialakuló bulinegyedek, fesztiválok, vagy igényesebb szórakozóhelyek egyre gyakrabban kínálnak különböző koktélokat és alkalmaznak mixereket, annak érdekében, hogy minél több látogatót vonzanak. Természetesen, ahhoz, hogy valaki megfelelő legyen egy ilyen poszt betöltéséhez, szüksége lesz, kitartásra, tapasztalatra és megfelelő oklevéllel is rendelkeznie kell.

A végzettség megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást a Bols Mixer Akadémia által szervezett mixer tanfolyamon, Veszprémben is elsajátíthatják már a jelentkezők.

Az oktatás során a hallgatók megismerkedhetnek a koktélok és az azok elkészítését segítő, lehetővé tevő eszközökkel, és azok megfelelő használatával. De mik is ezek az eszközök? Hogy néznek ki? Mire használhatják őket a diákok? Nézzünk meg párat ezekből, melyekkel minden hallgató találkozni fog a mixer tanfolyamon, Veszprémben.

  1. Shaker:

A koktélkészítés, talán legfontosabb eszköze. A mixerek, ezt olyankor használják, amikor a több hozzávaló összerázása szükséges, jellemzőan olyan italoknál, amelyek valamilyen gyümölcslevet tartalmaznak. A legelterjedtebb formája rozsdamentes acélból készül, az tetején szűrővel ellátott kiöntőnyílás, azon pedig jellemzően mércés pohárként is funkcionáló kupak található.

  • Szűrő:

Alapvetően két fajtáját tudjuk megkülönböztetni a Hawthorn-t és a Julep-et. Az előbbi a jobban elterjedt, ismertebb típus, de az igazán profik mindkettőt használják.

  • Hámozókés:

Ez önmagáért beszél. Talán a legegyszerűbb eszköz, mely a gyümölcsök megpucolásához szükséges.

  • Vágódeszka:

Szintén egy nyilvánvaló eszköz, a hozzávalók előkészítésében, higiénikus darabolásában tölti be szerepét. Fontos, hogy stabil kialakítású és megfelelő méretű legyen a vágódeszka.

  • Citromfacsaró:

Több változata is ismert. Bármelyiket is használjuk nagy szükség van rá, hiszen a lime, vagy a citrom, sok koktél alapja, vagy hozzávalója.

  • Keverőpohár:

A shaker-hez hasonlóan fontos mixer eszköz, azonban ezt akkor alkalmazzák, ha az italt keverni kell, nem pedig felrázni, vagy ha az ital nem tartalmaz gyümölcslevet.

  • Bárkanál:

A keverőpohárral szoros kapcsolatban álló eszköz, mely teáskanál méretű, de annál sokkal hosszabb nyéllel rendelkezik.

  • Mérőpohár:

A mixerek fontos eszköze a mérőpohár is, mely jellemzően „homokóra” szerű formájáról ismerhető fel. Általában ez is rozsdamentes acélból készül az egyik részén 2cl, a másik részén 4cl űrmértékű elemmel. Persze vannak különálló mérőpoharak is változó méretben. A mixer tanfolyamon résztvevő diákok mérőpohárral dolgoznak, de a képzés során megtanulják a szemmel mérés képességét is.

  • Jégvödör-jégtörő:

Sok koktél alapja, vagy kiegészítője a jég. Különböző koktélok, különböző jégformákat igényelnek. A jég tárolására jégvödröt, az aprításához pedig jégtörőt, vagy jégvillát használhatunk.

Akinek régóta dédelgetett vágya, hogy kipróbálja magát a bárpult mögött, de eddig még nem tette meg a megfelelő lépéseket, most elindíthatja karrierjét, melynek első lépése, egy mixer tanfolyam elvégzése kell, hogy legyen. A Bols Mixer Akadémia, most már Veszprémben is lehetőséget biztosít ilyen irányú végzettség megszerzésére. A tanfolyamon megismerhetjük a koktélok világát, hogy azok milyen alapanyagokból és milyen eszközökkel készülnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük